Gabikin makový biskvit na sviatočný stôl

Gabikin makový biskvit na sviatočný stôl

Vyskúšajme na sviatky upiecť koláč, kde múku nahradí mletý mak. Okrem neho môžete podľa Gabiky do cesta pridať ešte 5 lyžíc makovej múky.

Suroviny na cesto
12 bielkov
10 žĺtkov
300 g práškového cukru
300 g mletého maku

Suroviny na krém
300 g mletého maku
100 ml mlieka alebo vody
2 úplne čerstvé žĺtky
300 g práškového cukru
250 g masla
1 lyžica rumu
chuťovo výrazný džem na potretie
čokoládová poleva

Postup
Bielky vyšľaháme na tuhý sneh, žĺtky s cukrom do nadýchanej peny. Do žĺtkovej hmoty zľahka primiešame sneh a potom pridáme mletý mak. Cesto vylejeme na väčší hlbší plech vystlaný papierom na pečenie. V rúre vyhriatej na 185 C pečieme asi 15 minút.
Na krém najprv mak vysypeme do horúceho mlieka alebo vody, na miernom ohni miešame a odstavíme. Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme zmäknuté maslo a nakoniec sparený mak a rum.
Vychladnutý korpus potrieme džemom a hrubou vrstvou krému. Povrch uhladíme a nepravidelne polejeme rozpustenou čokoládou. Necháme v chladničke dobre vychladiť.