Zemiakové pagáče s masťou a makom

Zemiakové pagáče s masťou a makom

Skúste na oslavu či už silvestrovskú alebo akúkoľvek inú pripraviť aj túto známu a obľúbenú pochúťku.
Recept je na 40 kusov pagáčikov.

ZEMIAKOVÉ PAGÁČE S MASŤOU A MAKOM

Pripravte si
2 menšie plechy

Suroviny na cesto
350 ml mlieka
20 g droždia
2 šTipky soli
½ lyžičky práškového cukru
500 g hladkej múky + na pomúčenie dosky
2 lyžice bravčovej masti
1 žĺtok
za hrsť celého modrého maku
2 – 3 stredne veľké v šupke uvarené zemiaky
125 g masla


Príprava jedla Vám zaberie asi 70 minút.
Množstvo surovín je na 40 kusov pagáčikov.

Na potretie a posypanie: rozšľahané osolené vajce
celú rascu, ľanové semiačka, nemletý mak

Pustite sa do toho

1. Začíname klasicky s kváskom: do vlažného mlieka dajte pomrvené droždie, štipku soli, trochu cukru a nechajte asi 10 minút kysnúť.

2. Múku nasypte do misy, pridajte kvások, mäkkú masť, žĺtok, druhú štipku soli a mak. Zo surovín vypracujte cesto a nechajte ho 20 minút na teplom mieste. kysnúť.

3. Cesto rozvaľkajte do tvaru obdĺžnika na zľahka pomúčenej doske. Po celej ploche rozložte najemno nastrúhané uvarené a ošúpané zemiaky a malé kúsky masla. Cesto zložte do štvorca, prikryte utierkou a nechajte 20 minút odstáť. Znova ho rozvaľkajte na hrúbku asi pol cm a vykrojte kolieska. Ukladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie. Povrch pagáčov potrite rozšľahaným osoleným vajcom, posypte rascou, makom alebo semiačkami. V rúre vyhriatej na 180°C ich pečte do zlatista asi 25 minút. Keď začnú rozvoniavať, vytiahnite ich a chvíľu s koštovaním počkajte, kým vychladnú

NÁŠ TIP
Ak vás v rodine začnú prezývať pagáčová kráľovná, nečudujte sa!
Mäkké pagáčiky s chrumkajúcim makom v ceste sú veľmi originálnym Anetkiným výmyslom. Za pokus určite stoja.