Pečené makové buchty
Pečené makové buchty
Čo takto dobrotu, na ktorej si pochutil aj sám kráľovský kuchársky učeň Janek, keď mu ich dala ochutnať princezná Lada. Určite neoľutujete.
Pripravte si
pekáč
Suroviny na cesto
200 ml mlieka
60 g práškového cukru
štipku soli
40 g droždia
400 g hladkej múky + na pomúčenie dosky
2 žĺtky
nastrúhanú kôru z 1 citróna
120 – 160 g rozpustenej masti na namáčanie
Príprava buchiet Vám zaberie asi 90 minút.
Množstvo surovín je na 15-20 kusov, podľa veľkosti buchiet.
80 ml mlieka
130 g mletého hnedého maku
80 g práškového cukru
1 lyžicu slivkového lekváru
NÁŠ TIP
miesto výroby plnky môžete použiť našu nátierku resp. makovú náplň z modrého alebo bieleho maku
Pustite sa do toho
1. Zo 100 ml vlažného mlieka, 20 g práškového cukru, šTipky soli a droždia pripravte kvások. Po vykysnutí ho spracujte spolu s múkou, zvyšným cukrom, mliekom, žĺtkami a citrónovou kôrou na hladké cesto. Nechajte 40 minút kysnúť prikryté utierkou na teplom mieste.
2. Čakanie využite na prípravu plnky: mlieko zohrejte, prisypte mletý mak s cukrom a na miernom ohni chvíľu povarte. Po vychladnutí pridajte lekvár a premiešajte.
3. Vykysnuté cesto rozvaľkajte na zľahka pomúčenej doske na hrúbku asi 1 cm do tvaru obdĺžnika a pokrájajte na štvorce veľkosti 5 × 5 cm. Do stredu dajte plnku. Po dva protiľahlé okraje cesta spojte a zľahka pritlačte.
4. Naplnené buchty namáčajte v rozpustenej masti a uložte do pekáča spojom dole, tesne vedľa seba. Nechajte ešte asi 20 minút podkysnúť. Potom buchty vložte do vyhriatej rúry a pri teplote 180 °C občas sledujte, či už majú zlatistú kôrku. Asi po 35 minútach ich vyberte a nechajte chvíľu vychladnúť. Buchty potom od seba oddeľte a posypte práškovým cukrom.
TIP:
Ak naisto viete, že buchty nebudú jesť deti, môžete do plnky kvapnúť trocha rumu.