Lekvárové perky s makom
Lekvárové perky s makom
Obmeňte Vaše obedové jedlo na túto sladkú maškrtu, určite nebudete ľutovať.
Pripravte si
väčší hrniec
cedidlo
Suroviny na cesto
450g zemiakov (uvarených deň vopred v šupke)
štipku soli + do vody
150 g hrubej múky + na posypanie dosky
slivkový lekvár
120 g mletého hnedého maku
práškový cukor na posypanie
Príprava jedla Vám zaberie asi 45 minút.
Množstvo surovín je na 4 porcie.
TIP
s cestom pracujte rýchlo, aby sa nelepilo
Pustite sa do toho
1. Zemiaky ošúpte, najemno postúhajte, pridajte soľ, múku a vypracujte vláčne cesto. Na pomúčenej doske ho rozvaľkajte na hrúbku probližne 3 mm a pokrájajte na štvorce 6×6 cm
2. Do stredu každého štvorca dajte lyžičkou slivkový lekvár a preložte do tvaru trojuholníka.
Okraje dobre pritlačte vidličkou, aby sa pri varení neroztvorili.
3. Do väčšieho hrnca dajte zovrieť vodu, trocha osoľte a vložte naplnené perky. Zľahka premiešajte, aby sa neprichytili na dno a na miernom ohni varte, kým všetky nevyplávajú na povrch.Opatrne ich sceďte, preložte do misy a posypte makom zmiešaným s cukrom.
Najchutnejšie sú teplé, ale ak náhodou pár kúskov ostane, prsty si oblížete aj po studených.