Pikantný olivový Quiche
Pikantný olivový Quiche
Skúste túto francúzsku pochúťku. Príprava je jednoduchá, chuť skvelá.”Kiš” je vhodný aj na pôstne Veľkonočné dni.
Pripravte si
okrúhlu vrúbkovanú formu s priemerom 23 cm
Suroviny na cesto
200 g hladkej múky
50 g bielej makovej múky
120 g masla
1 vajce
soľ
1 – 3 lyžice vody podľa potreby
TIP
Quiche – alebo aj kiš
chutí aj studený. Vtedy
sa dá lepšie rozkrájať
na úhľadné trojuholníčky.
Príprava jedla Vám zaberie asi 80 minút.
Množstvo surovín je na 8 porcií.
Suroviny na plnku
80 g odkôstkovaných zelených olív
80 g odkôstkovaných čiernych olív
4 vajcia
400 g crème fraîche (alebo hustej kyslej
smotany)
1 lyžicu nasekaných čerstvých bylín
100 g najemno nastrúhaného syra čedar
1 lyžicu bielej makovej múky
1 čili papričku
soľ
mleté čierne korenie
Pustite sa do toho
1. Hladkú a makovú múku, maslo, vajce a soľ spolu spracujte. Výsledkom snaženia by malo byť hladké cesto. Ak sa vám hmota zdá priveľmi sypká a ťažko formovateľná, opatrne pridajte trocha vody. Cesto zabaľte do mikroténového vrecka a odložte na 20 až 30 minút do chladu.
2. Ten čas by vám mal stačiť na prípravu olivovej plnky. Scedené olivy pokrájajte na kolieska. V mise metličkou rozšľahajte vajcia, pridajte crème fraîche, osoľte, okoreňte, primiešajte bylinky, syr, makovú múku a pridajte asi ⅔ pokrájaných olív.
3. Odležané cesto sa bude najlepšie vaľkať medzi dvomi potravinárskymi fóliami. Opatrne ho preložte do pripravenej formy a vytiahnite aj po bokoch. Na dne cesto popichajte vidličkou, vložte do vyhriatej rúry a pri teplote 190 °C na 10 až 15 minút predpečte.
4. Korpus vyberte z rúry, naplňte plnkou, navrchu ozdobte čili papričkou a zvyšnými olivami a vložte späť do rúry. Pri teplote 180 °C pečte ešte 35 až 40 minút.