Orechový chlieb s makom
Kto by nemal rád voňavý chlebík s chrumkavou kôrkou. Vyskúšajte si jeden upiecť doma.
Suroviny na cesto
20 g droždia
320 – 350 ml vlažnej vody + na potretie chleba
1 a ½ lyžičky soli
500 g hladkej múky
¼ lyžičky mletej rasce
30 g nahrubo posekaných vlašských orechov
za hrsť celého modrého alebo bieleho maku
Pripravte si
plech
Príprava jedla Vám zaberie asi 140 minút.
Množstvo surovín je na 7 porcií
Pustite sa do toho
1. Upiecť naozaj dobrý chlieb sa považuje za veľké majstrovstvo. Ak ste to náhodou ešte neskúšali,
veríme, že ten náš sa vám podarí na prvý pokus. Základom je vykysnutý kvások z rozmrveného
droždia, asi 160 ml vlažnej vody, štipky soli a cukru podľa rozpisu ingrediencií v recepte.
2. Keď kvások v miske pekne narastie, prilejte ho do veľkej misy k preosiatej múke, zvyšnej
prichystanej soli a mletej rasci. Jednou rukou cesto postupne spracovávajte a druhou,
nezamúčenou, prilievajte zvyšnú vodu a ďalej mieste, kým cesto nebude hladké a pružné.
Nakoniec doň primieste posekané orechy, mak, prikryte čistou utierkou a nechajte 60 minút
kysnúť.
3. Nakysnuté cesto preložte na pracovnú dosku, vyformujte do tvaru okrúhleho chlebového
bochníka a preložte na plech vyložený papierom na pečenie. Na povrchu bochníka urobte
nožom alebo nožnicami zárezy, potrite ho čistou vodou a vložte na 20 minút piecť do rúry
vyhriatej na 220 °C. Dostali ste sa práve do prvej tretiny pečenia. Potom chlieb znova potrite
vodou, teplotu znížte na 190 °C a pečte ďalších 20 minút. Znova potrite vodou, teplotu znížte
na 170 °C a pečte ešte asi 20 minút. Voňavý chlieb so zlatistou kôrkou vyberte z rúry, horúci
potrite vodou, preložte na mriežku a nechajte voľne vychladnúť. Aj keby sa vám akokoľvek
zbiehali slinky, vydržte aspoň hodinu. Až potom ho krájate na krajce a natrite maslom,
džemom alebo masťou.
NÁŠ TIP
Makovo-orechový chlieb môžete upiecť aj zo špaldovej múky