Škoricovo-makové medovníčky od Anetky

Škoricovo-makové medovníčky od Anetky

Nič nenavodí väčší pocit útulnosti ako medovníčky upečené pred Vianocami. Klasická Vianočná dobrota, čo tak tieto Vianoce obmeniť recept a vyskúšať medovníčky s makom?

ŠKORICOVO-MAKOVÉ MEDOVNÍČKY

Pripravte si
2 plechy

Suroviny na cesto

100 g masla
1 lyžičku mletej škorice
¼ lyžičky mletého perníkového korenia
220 g hladkej múky + na pomúčenie dosky
30 g mletého hnedého maku
100 g práškového cukru
1 vajce + na potretie
2 a ½ lyžice medu
½ lyžičky sódy bikarbóny

Príprava medovníčkov Vám zaberie asi 80 minút.

Množstvo surovín je na 20-25 kusov, podľa veľkosti.

NÁŠ TIP

Anetkine makové medovníčky sú hneď mäkké, preto ich netreba piecť vo veľkom predstihu.
Aby ostali mäkké a dobre skryté pred ochutnávačmi, vložte ich do papierovej alebo plechovej škatule.

Pustite sa do toho

1. Možno ste skúšali už všetky možné recepty, teraz máte možnosť vyskúšať Anetkine makové.
Maslo rozpustite na miernom ohni, hneď odstavte a pridajte doň mletú škoricu a perníkové korenie.

2. Preosiatu múku s makom, práškovým cukrom, vajcom, medom, sódou bikarbónou
a vychladnutým maslom spracujte na vláčnu voňavú hrudu cesta. Zabaľte do fólie a odložte na noc do chladničky.

3. Odležané cesto vyvaľkajte na zľahka pomúčenej doske na hrúbku asi 5 mm. Formičkami z neho vykrajujte rôzne tvary podľa vlastnej fantázie či srdcových záležitostí. Postupne ich ukladajte ďalej od seba na plech vyložený papierom na pečenie a pri teplote 170 °C pečte vo vyhriatej rúre 7 až 10 minút. Len čo medovníčky vytiahnete z rúry, môžete ich potrieť rozšľahaným vajcom, aby boli lesklejšie. Vychladnuté medovníčky ozdobte podľa vlastnej fantázie, časových možností i zručnosti cukrovo-bielkovou polevou.